Jul på Baunehøj

Jul på Baunehøj

Af Sigrid Gjerrild Schäfer

Lørdag d. 1 december drog de 70 jule-stemningsfyldte elever, som havde valgt at blive i weekenden, ned til den lokale Brugs i Kulhuse. Resten af elevflokken var draget hjem til familierne og de hjemlige traditioner. Ved Brugsen sang eleverne kor, spiste lækre æbleskiver og juletræet, som var blevet smukt pyntet af linjefaget Håndværk ugen før, blev tændt. Det hele sammen med resten af kulhuses borgere, en virkelig skøn start på december. Søndag aften kom de resterende elever tilbage på skolen – så nu kunne den traditionsrige jul på Baunehøj rigtig begynde. 

Hver decembermorgen, til morgenmaden, læste et “baunebarn” en lille hilsen fra “Baunenisserne” højt. Det medførte, at vi en dag skulle høre julemusik til alle måltiderne, en anden dag tage vores farverigeste tøj på og en helt tredje dag give fem personer et kram i løbet af dagen. Ellers fortsatte hverdagen på Baune, dog med julestemning i blodet og nissehuerne på hovederne. 

Baunehøj blev pyntet flot op på fællesområderne, mens vi afholdt konkurrence i husgrupperne om, hvem der kunne pynte bedst. Husgruppen Vesterled vandt, hvilket alle ikke syntes var helt fortjent. Konkurrencerne fortsatte, da vi d. 11. december spillede pakkeleg i spisesalen, hvor det gik voldsomt for sig.

Torsdag d. 13. december sad vi alle sammen i spisesalen klar til morgenmad, da lyset blev slukket, og en lille del af eleverne gik roligt ind i rummet i flot hvidt tøj og med levende lys i hænderne, imens de sang Lucia. Optoget var vellykket og en dejlig start på en december-morgen. 

December var dog også tiden for de frygtede terminsprøver. Men også tiden for de søde men drillede nissevenner. Fire dage blev taget ud af skemaet og sat af til terminsprøver. Clementiner og juleslik, oftest givet af de hemmelige nissevenner, blev medbragt sammen med dyner og tæpper. 

Vores store juleafslutning, onsdag d. 19 december, begyndte med lækker morgenmad, lavet af lærerne, iført nissetøj. Herefter gik vi ud i linjefagene og forberedte aftenens store arrangement. Kok Amok lavede julemad, Friluftsliv stod for frokost, Musik satte scenen op, Håndværk og Design pyntede op og dækkede bord mv.. Alle hjalp til i fællesskabet!

Frokosten, pølser med brød, blev spist udenfor, og det var virkelig hyggeligt. Herefter gik vi i flok op til Skovens Kirke, 2 km væk fra skolen. Her sang vi julesalmer og en medarbejder, i år Tino, holdt en meget veltalende juleprædiken. Efterfølgende gik vi i makkerpar hjem mod skolen, holdende en lanterne i hånden hver i sær så det dannende et langt lysoptog. 

Efter hjemkomsten til skolen skiftede vi tøj, og det sidste mad blev lavet. Vi spiste lækker julemad med and, kartofler, sovs, salat og risalamande og blev delt flotte mandelgaver ud. 

Klokken 19 kom alle vores forældre til gløgg og hjemmelavede æbleskiver, hvorefter vi mødtes i gymnastiksalen, hvor Musik optrådte, vi sang julesange, lillekor gav koncert, medarbejderne sang kor og vores forstander Ulrik holdt en tankevækkende tale. Efter en lang og hyggelig dag, hjalp vi alle sammen med oprydningen, hvorefter vi kørte med vores forældre hjemad. Hjem til jul, men nu også med tanken om, at vi allerede var halvvejs gennem efterskoleåret.