Vigtig info ang. efterår-22 og Æblekinder indkaldelse Ekstraordinær Generalforsamling 2023
Referat fra bestyrelsesmøde i 2022: 2022 Referat fra generalforsamling
Læs invitation til generalforsamlingen her – 2022 Æblekinder indkaldelse Generalforsamling
Historie
Vi her på Baunehøj Efterskole, syslede med drømmen om et mosteri. Vi har et eksemplar af en hånddreven kværn og frugtpresse, men ville skridtet videre. Det krævede mere kapital, og det kræver en del flere æbler, for at investeringen skal stå mål med mostmængden. Danmark har masser af æbler der blot forbliver uudnyttede i de små haver, eller som hos os i frugtplantagen.
I gamle dage tog tærskeværket rundt til landsbyerne og senere til de enkelte gårde for at tilbyde tærskning af kornet. I Frankrig, i Normandiet, kører der den dag i dag, en æblemølle rundt til de enkelte huse for at presse saften af æblerne, til ren most, der så gærer videre til cider.
Andre steder har man mosteriandelsforeninger, hvor hver andelshaver kommer med sine æbler, får dem presset, pasteuriseret og tappet på flasker, så saften kan sælges eller blot nydes til husbehov.
Derfor spirede tanken om et andelsmosteri hos os, fordi andre også måtte være interesseret i at få gjort den store mængde af æbler til skøn, vitaminrig most.
Vi forestillede os at et antal producenter/ haveejere købte en andel, og så havde brugsretten til maskinen.
For regnskabs skyld, delte vi etableringen op så Baunehøj Efterskole bestilte et stk. komplet mosteri á kr. 150.000, som de så lejer ud til Æblekinder. Da mosteriet indgår som en naturlig del af kosten og af undervisningen i faget ”Jord til Bord” Hænger det rigtig godt sammen. Samtidig er det jo med til at skabe et godt foreningsliv her i kommunen.
Pressen står i et nyindrettet mosteri på Baunehøj Efterskole, Jægerspris, hvor der er vand, fliser, afløb og 380 v. mosteriet har en kapacitet på ca. 400 kg/ time.
En dejlig mostedag
Af Christian V. Tøttrup
– elev på Baunehøj efterskole 2004- 05
At presse æbler så det smager, det lyder svært. Men, i virkeligheden er det meget enkelt, især oppe på Baunehøj Efterskole. Der får eleverne mulighed for at presse æbler de selv har plukket, nogle har de samlet op fra jorden, og der er æbler fra adskillige sorter. Næsten alle eleverne gennemgår presningen af de tons æbler der er samlet. De får mulighed for at prøve at vaske dem, kværne dem, lægge dem ud mellem plader, presse dem, og derefter nyde den friskpressede æblesaft. Men hvordan foregår det egentlig? Hvad skal man gøre og ikke gøre, hvad er sværest? Jeg har været med til at presse adskillige tons æbler over mange gange, og kan vist kalde mig selv ’professionel æblepresser’.
Man skal først og fremmest have et godt team, nogle der kan arbejde hurtigt og tåle at blive stressede. For det skal jo gå hurtigt når man skal igennem bare et ton æbler på en dag. Det er også vigtigt at skylle æblerne for jord og snavs og at sortere de rådne fra. De stødte kan godt bruges til at presse med, dem er der intet i vejen med. Derefter skal de op i en kværn der kværner alle de vaskede æbler til mos, kernehus og stilk og alt. Under kværnen står der en hvid spand klar til at ’modtage’ de kværnede æbler. Og så kommer noget af det sværeste (synes jeg). Man skal ligeså stille og roligt hælde noget kværnet æble ned i en ramme henne på pressen. Man sætter så et klæde over og pakker æblemosen ind, derefter fulgt af et andet lag. Lagene består af træplader, klæde, æblemos, klæde foldet omkring æblemosen, og så en ny træplade. Efter man har stablet ti lag op, tænder man for maskinen – en hydraulisk presse, der langsomt presser al saften ud af æblemosen. Man har selvfølgelig nogle rene spande klar til al saften der kommer ud, og der kommer meget. Så har man friskpresset æblesaft, ikke tilsat noget. Og så er det jo lidt fedt og sige til andre, at man har lavet en drikkelse der smager bedre en cola!